Hvad har en leder i dagtilbud til fælles med en leder på en efterskole, med en leder på en friskole, med en leder i forsvaret, med en leder i folkeskolen, med en leder i gymnasiet, med en leder på en højskole? De er alle i færd med at dygtiggøre sig på masteren i pædagogisk ledelse på Aalborg Universitet.
Jeg mødte disse masterstuderende i går på deres seminar i Glostrup og sikke en diskussionsiver for en fælles interesse i at sætte de fagprofessionelles kompetencer i spil. Jeg havde et brag af en eftermiddag, jeg kom for at inspirere og gik selv derfra vældigt inspireret. Vi talte om. hvordan den didaktiske samtale kan gøres faglig og vedkommende for den enkelte fagprofessionelles hverdags- og arbejdspraksis.
Vi talte om didaktisk belægsanalyse som samtaleform, og om hvordan en sådan samtaleform tapper ind i Professionelle læringsfællesskaber. Se videoen herunder.
Tak for invitationen til Anne-Birgitte Nyhus Roewedder
Se temaet om faglig pædagogisk ledelse her på min site
Se Aalborg Universitets master i pædagogisk ledelse her.
- I denne video fortæller jeg om didaktisk belægsanalyse som et stillads til en didaktisk dialog.
- Didaktisk belægsgivning er en video med øvelser fra bogen ‘Didaktisk refleksion – når lærere sætter ord på egen praksis‘
Empowering teachers through reflective educational dialogue
In this video Lea Lund and Sarah Robinson share their Framework for an Educational Reflective Dialogue. We want to show you a couple of examples of how you can work with your innate beliefs, values and experiences and make these visible to yourself. When these are visible, you become aware and are then able to constructively reflect in dialogue with others on how you can change them.
This is what we call a reflective educational dialogue, and this is how you build a sound argument that makes your beliefs visible to your self and others. The whole point is to develop a teaching cohort and educational leaders who are extremely good at presenting sound arguments for the educational choices they make. For why they do what they do.
Læs artiklen skrevet af Christel Moll og Lea Lund. I kan i jeres lederteam øve jer på samtaleformen ved hjælp af artiklen: Pædagogisk ledelse handler om didaktisk refleksion – spørg til lærernes begrundelser for undervisningen

I kan fx se på faserne i denne video som beskriver didaktisk belægsanalyse som stillads for en MUS-samtale, der trækker på aktionslæring som proces. Formatet har jeg udviklet i forbindelse med projektet FPL (som beskrevet i bogen ovenfor), og som kan anvendes i forbindelse med ledelsesudvikling og lærerudvikling i gymnasieskolen.